21. ožujka 2017.

Što vidjeti i raditi u Budimpešti?

Ukratko u Budimpešti: glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje. Ima preko 1,7 milijuna stanovnika. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali.

Kako od doći do Budimpešte: preporučila bih Flixbus, npr. jednosmjerna karta od Zagreba do Budimpešte je oko 129kn. Vožnja traje oko 4h. Mnogi su išli i vlakom, cijene provjerite na https://prodaja.hzpp.hr/

Hotel u kojem smo odsjeli: Hotel Artist Residence (Rakoczi ter 6, Magyarorszag ulica), blizu centra, noć je 12 eura za studente, a za one koje nisu je 17 eura. Imate sobu, a kupaonica se dijeli. Ako želite malo bolje hotele, moja preporuka je booking.com.


Što posjetiti: 


Bazilika Sv. Stjepana (Szent Istvan Bazilika) - Najveća crkva u gradu smjestila se na Szent Istvan ter (podzemna Arany Janos utca) i može primiti oko 8000 vjernika. Građena je gotovo pola stoljeća. Unutar crkve je relikvija, desna ruka prvog mađarskog kralja Stjepana. Možete se popeti na vrh kupole koji je ujedno i vidikovac. Cijena ulaznice za vidikovac je 200 forinti a radno vrijeme, te ostale informacije možete vidjeti ovdje


Crkva Sv. Matijaša (Matyas templom) - Pravi naziv ove crkve je crkva Naše Gospe, ali se često koristi navedeni naziv  koji je dobila u 15.st. po kralju Matijašu zaslužnom za njezinu tadašnju obnovu. Kralj je na tom mjestu održao oba svoja vjenčanja, što je dovelo do male tradicije da se tamo održavaju kraljevska vjenčanja kao i krunjenja. Tijekom turske okupacije, crkva je pretvorena u džamiju što je i ostala do oslobođenja 1686. godine, kada je počela obnovu u barkonom stilu.
Lančani most ( Szechenyi lanchid) - Prvi stalni most između Budima i Pešte. Ta dva dijela današnjeg glavnog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom.

Parlament ( Orszaghaz) - Zgrada mađarskog parlamenta je treća po veličini u svijetu i druga u Europi odmah iza onog u Bukureštu. Parlament se pruža 268m u duljinu, 123m u širinu, ima 691 sobu, a  u njega je ugrađeno 40kg zlata. Smješten je na Kossuth Lajos ter, a do njega se može doći podzemnom s izlazom na Kossuth Lajos ter ili tramvajem brojem 2. Radno vrijeme: pon-pet: od 8 do 16 -  sub-ned: od 8 do 16h. Cijena ulaska je oko 45 kn za one iznad 24 godine a ispod je oko 25kn.


Ribarska tvrđava - Mjesto s najljepšim pogledom na Budimpeštu. Sastoji se od 7 tornjeva, a svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme koje se doselilo u Mađarsku krajem 9.st. Ime potječe od ribarske tržnice koja se na tom mjestu nalazila još tijekom srednjeg vijeka. Iako u imenu sadrži riječ tvrđava, nikada se nije koristila u obrambene svrhe. Za ulaz u donji dio tvrđave ne treba ništa platit dok se za gornji plaća oko 500 forinti. Donja razina omogućava skoro jednak pogled ko gornja.

Sinagoga ( Dohany utcai Zsinagoga) - Velika sinagoga ulice Dohany. Podzemnom morate izaći na stanici Astoria. Sa svojih 3000 vjernika koliko može primiti najveća je europska sinagoga i druga u svijetu iza one u New Yorku. Sagrađena je sredinom 19.st. u maursko-bizantskom stilu što ljude zbunjuje jer podsjeća na džamiju. Ulaz se plaća oko 1600 forinti.

Trg heroja (Hosok Tere) - Na kraju avenije Andrassy, često zvane Avenija kulture zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje se u njoj nalaze među kojima je najpoznatija Opera. Trgom dominira Milenijski spomenik tako nazvan zbog obilježavanja tisućljetne oblljetnice mađarskog doseljavanja. U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih povijesnih ličnosti, među kojima su kralj Stjepan, Bela IV. itd. Središnji dio spomenika zauzima 36 metara visok korintski stup na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđela Gabrijela. U podnožju je grobnica nepoznatog vojnika. Na bočnim stranama trga se nalaze  muzej lijepih umjetnosti (Szepmuveszeti) i muzej suvremene umjetnosti (Mucsarnok), a u neposrednoj blizini je zoološki vrt.

Uspinjača (Budvari Siklo) - Na stranu budima je najlakše doći uspinjačom koja dovede do Varhegy dio grada koji se nalazi pod UNESCO poznatije kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac (Budai var) tj. kraljevska palača. U blizini Budimskog dvorca se nalaze Matijaševa crkva i Ribarska tvrđava.
Na strani Budima se nalazi i Predsjednička palača (palača Sandor) pred kojom stoji straža. Tokom dana je i izmjena straže (oko 12h)

Gellert terme (Gellerthegy) -  poznate toplice na brdu Gellert. U blizini se nalazi Spomenik slobodi. Stranica http://gellertspa.com/ ako se netko odluči.

Gastronomija:


Najbolja mjesta za jesti su marketi, odnosno nešto slično kao naš plac. Tradicionalna jela su gulaš, paprikaš, riječne ribe ili ukiseljeno povrće. Ako se želite zasladiti probajte Somlor galuska  i Doboš tortu.


Evo nekih jela na mađarskom za lakše snalaženje: toltott koposzeta - punjeni kupus, Marhaporkolt - perklet iz govedine, Tejfeles ksirkepaprikas - pileći paprikaš sa kiselim vrhnjem, Baltoni fogas -  smuđ na balatonski način, Halaszle - mađarska riblja čorba, Toros csosza - turoš tijesto.
Najpoznatija slastičarnica je Gerbeaud u ulici Vorosmarty ter 7-8 u kojoj možete probati Doboš tortu.  Javni prijevoz: 
 Metro, tramvaj, bus i trolejbus. Redovna karta vrijedi 60 minuta od poništavanja. Izvan vozila je 350 funti, a unutar   vozila 450 funti. Kratka redovna karta vrijedi 30 minuta od poništavanja. Transferna karta vrijedi jedno presjedavanje tijekom 90 minuta od poništavanja,a nakon drugog poništavanja vrijedi još 60 minuta i cijena joj je 530 forinti.
Zanimljivosti: 

Žuti tramvaj - linija 2 će Vas odvesti od Parlamenta do centra Pešte uz samu obalu Dunava, te ćete moći uživati u ljepotama Budima kao i brda Gellert.

Priča o nastanku lančanog mosta - ideja za gradnju mosta je jako zanimljiva. Začetnik i provoditelj ideje grof Istvan Szecheny je saznao da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u prosincu, zima je bila jaka i most zatvoren. To je oduljilo polazak za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most bez obzira na cijenu. Radovi su krenuli 22 godine poslije.Budimpeštanski metro (Budapesti metro) - Drugi najstariji u svijetu. Linije 2 i 3 su novije, dok linija 1 podsjeća na doba 1980-ih; s parketom, klupama i drvenim prozorima. Svaka postaja ujedno je i mali muzej sa slikama i informacijama. Nalazi se na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.


Shopping - Avenija Andrassy, Vaci utca, WestEnd City Center, Fashion street, Arena Plaza


Valuta -  Forinta. 100 forinta = 2,30kn, 1000 forinta = 23kn

NAPOMENA: Ako su se cijene u međuvremenu promijenile, moje isprike!


Ako imate kakvih pitanja ili trebate savjet ili pomoć pri pronalasku hotela ili letova javite se! :)

Lijep pozdrav,

tourdejor Nema komentara:

Objavi komentar