7. ožujka 2017.

Što vidjeti i raditi u Bruggeu?


U postu što vidjeti i raditi u Bruxsellesu sam preporučila da iz Bruxsellesa posjetite  i obližnje gradove ( Gent, Antwerpen, Brugge..), a mi smo posjetili Brugge.

Ukratko o Brugge: najveći grad i prijestolnica belgijske pokrajine Zapadna Flandrija sa 117.377 stanovnika. Većina natpisa je na nizozemskom.


Hotel u kojem smo odsjeli: Nismo odsjedali u hotelu jer smo išli na jednodnevni izlet. Preporuka stranice za hotele: HotelsCombined


Kako doći do Bruggea: ako želite uštediti, možete Ryanairom letiti iz Zadra ili Pule do Bruxsellesa (Charleroi), pa sa vlakom oko sat vremena vožnje do Brugge ( oko 10 eura u jednom smjeru). 

Od željezničke postaje do centra grada treba 20min laganog hoda, ali prolazite kroz lijepe uličice tako da vrijeme brzo prođe.
Vlak možete unaprijed rezervirati preko interneta, ali mislim da nije potrebno. 
Tijekom vožnje ćete proći kroz Gent koji je na pola puta i dobit ćete mali vizualni dojam tog gradića. Ako vam je cijena više manje nebitna ili želite direktan let probajte sa ovom stranicom: Skyscenner.

Što posjetiti: 


Grote Markt - glavni trg koji je nekoć bio središte trgovine. Na trgu se nalazi Belfort simbol Bruggea. Zvonik iz 13.st. koji i danas ima 48 zvona. Gradski zvonik se nalazi iznad kanala Rozenhoedkaai.

Sa suprotne strane je Provinciaal Hof - zgrada staroga županijskog suda.
Burg - drugi važan trg na kojemu se nalazi Gradska vijećnica.

Muzej pivaBreidelstraat 3


Historium - Markt 1, povijesni muzej grada


Bazilika sv. Krvi (Heilig-Bloedbasliek) - u njoj se nalazi relikvija prvog križarskog rata koja po legendi sadrži nekoliko kapi Kristove krvi.


Most ljubavi - legenda kaže da oni koji se poljube na mostu i zatim preplivaju jezero ostat će zauvijek zajedno.


Crkva Naše Gospe ( Onze-Liere-Vrouwekerk) - u njoj se nalazi kip Madone s djetetom. Jedino Michelagelovo djelo koje je tijekom njegova života napustilo Italiju. Zvonik crkve je drugi po visini na svijetu sagrađen od cigle.
Gradska vrata - Kruispoort, Gentpoort, Smedenpoort i Ezelpoort


Gastronomija: Domovina vafla i pomfrija. Pomfri se poslužuje kao zamjena za kruh. U gradiću skoro svaki restoran ima složeni meni od tri slijeda kojemu je cijena oko 25 eura. Najčeća jela su:  školjke (mussels), razna jela u umaku od pive ili koktel od kozica.

      Glavni suvenir: Čipka                         


Najstarija čokolaterija: Sukerbuyc (Katelijnistraat 5), nasuprot se nalazi de Proeverij,mjesto gdje se kuša čokolada a najpoznatija je vruća čokolada.Shopping: Zuidzandstraat i Steenstraat. Radno vrijeme trgovina je od 09 do 18h, nekada do 20,21h.


Valuta: Euro.


Prijevoz u gradu: u centru grada je atrakcija voziti se kočijama, a s obzirom da ima jako puno kanala, možete proučavati grad iz gondola koje su dosta velike (nešto kao gondola busevi)


Događanja:
Procesija svete krvi u Bruggeu ili "Brugges Schoonste Dag" je velika katolička procesija na Uzašašće koja potječe još od srednjeg vijeka, te je upisana na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2009. godine. Središnji dio procesije je Krv Kristova, zgrušana krv Krista u zlatnoj relikviji koje postaje tekuća na blagdan Uzašašća. Relikvija se pronosi ulicama Bruggea u procesiji u kojoj sudjeluje više od 1.700 pješaka koji rekonstruiraju prizore povijesnih i biblijskih događaja.Ako imate kakvih pitanja ili trebate savjet ili pomoć pri pronalasku hotela ili letova javite se! :)


Lijep pozdrav,

tourdejour.
Nema komentara:

Objavi komentar