3. ožujka 2017.

Što vidjeti i raditi u Bruxsellesu?

Ukratko o Bruxsellesu
Glavni i najveći grad Belgije sa 177.307 stanovnika, a prijevod imena grada je "dom u močvari". 

Hotel u kojem smo odsjeli: 

Hotel du Parlament (Rue du Parnasse 24) u Europskoj četvrti Bruxsellesa. Vi možete ovaj ali i neki po svom izboru odabrati ovdje.

Kako doći do Bruxsellesa:

Ryanairom iz Zadra, Pule, Rijeke ili Budimpešte. Let iz Zadra traje oko dva sata. Ryanairom letite do gradića Charleroi koji je udaljen od glavnoga grada 50-tak kilometara. Od Charleroi je najbolje uzeti bus  kojemu treba oko sat vremena vožnje i cijena u jednom smjeru je oko 15 eura. 

Što posjetiti:

Europski parlament
Europska četvrt - trokut između Brussela park, Cinquantenaire park i Leopold park. Berlaymont  je sjedište komisije dovršeno 1969 godine preko puta kojeg se nalazi Justus Lipsus building (vijeće EU). Europski parlament se nalazi između Leopold parka i Luxembourg parka, kompleks se naziva Espace Leopold a dvije glavne zgrade su Paul-Henri Spaak i Altiero Spinelli.Slavoluk pobjedeHodajući dolazite do Cinquantenaire parka ili Jubel parka u kojem se nalazi Slavoluk pobjede (najdulji na svijetu). Prođite ispod i sa strane se nalaze vojni muzej (besplatan) i muzej oldtimera.


Grand Place ili Grote Markt (glavi trg) - u prijevodu Veliki trg. Čine ga cehovske građevine od kojih je najpoznatija gradska vijećnica. Zaštićen je 1998. pod UNESCO-om. Trg je primjer spoja javnih i privatnih građevina s kraja 17. st.. Većinom su ploče dvojezične: francuski i flamanski.
U blizini trga: Muzej čokolade i Belgijski centar stripa
Mannken Pis - prijevod: mali mokreći muž ( na uglu Rue de IErores i Rue des Grandes Carmes)

brončana statua dječaka kojeg ćete nerijetko vidjeti obučenog u raznovrsne kostime čija tradicija seže s kraja 17. st. kada ga je Bavarski princ prvi put obukao u bijelo-plavu boju. Visok je 61cm, a napravljen 1619. god.  Kip je otuđen nekoliko puta a sadašnji je kopija iz 1965. god. Original se čuva u Maison de Roi. Simbol je suživota francuske i flamanske zajednice.


Katerdrala Sv. Mihaela i Gudula - sv. Mihael je zaštitnik grada, katedrala je smještena na brdu Treurenberg pokraj samog centra grada. U njoj se održavaju kraljevska vjenčanja.Bazilika Sv.Srca - jedna od najvećih crkava u Europi, a nalazi se na brdu Koekelberg. U nju stane 2000 ljudi i visoka je 93m.Kraljevska palača

Kraljevska palača 


Palača pravde - odličan pogled na grad, impresivna građevina


Mont des Arts - kompleks parkova i zgrada, te se posebno ističe knjižnica Albertina koja je među najbogatijima u Europi


Galerie Royales St. Hubert - prvi natkriveni shopping centar iz 19.st., u njoj je dućan gdje su se prodavale prve praline (gosp. Neuhaus)

Mont des Arts
Atomium - Skulptura izgrađena u čast svjetske izložbe 1958. god. Visoka 110m čelično-aluminijska konstrukcija koja predstavlja 9 atoma jednog alfa-željeznog kristala. (cijena za studente 8 eura)

Bruparck - smještena je Mini Europa s reprodukcijama najpoznatijih europskih građevina ( oko 80 europskih gradova)


Heysel stadion - poznat po tragediji kada je na utakmici između Liverpoola i Juventusa pao dio tribine i većinom su smrtno stradali navijači Juventusa (1985. god). 


Rue Neuve - glavna pješačka zona


Gastronomija:  

Hrana
domovina pomfrija i vafla, pomfri je poslužen uz većinu jela kao zamjena za kruh.

Neka od tradicionalnih jela:

Filet Americaine (slično tatarskom), Stoemp (tradicionalno flamansko jelo, pire krumpir sa umakom od povrća, te kobasicom), Lapin a la Kriek ( zečeva noga u pivi), Cuisse de Canard (patka), Mussels (školjke u umaku od bijelog vina, začina, vrhnja i češnjaka)

Belgijski lanac brze prehrane: Quick 

Piva:

Prvi proizvođači pive su bili redovnici trappisti, imaju oko 400 vrsta piva: Leffe, Hoegaarden, Kriek (voćna), Duvel, Chimay

Ulice u kojima se nalaze restorani i kafići

Place St. Gery,  Rue des Bouchers, Anspachlaan, Place St. Catherine Shopping:
 City 2 ( u njega se ulazi kroz neku od trgovina na ulici ili kroz robnu kuću Inno), Rue NeuveValuta: Euro.


Prijevoz u gradu

Najbolje je koristiti metro.


Preporuka:

 Ako imate vremena otići do jednog od kolodvora bruxelles Midi (Brussel Zuid), Bruxelles Central (Brussel Centraal), Bruxelles Nord (Brussel Noord) te posjetiti i neke od obližnjih gradova kao što su Gent, Brugge, Antwerpen. Cijena nije skupa, ne mogu se točno sjetiti ali oko 10-tak eura u jednom smjeru ovisno o gradu a vožnje su između pola sata i sat vremena. O brugge-u ću pisati u drugom postu.


Legende:


1. U 14. st. grad je bio pod opsadom, a kako ga neprijatelji nisu mogli brzo osvojiti htjeli su eksplozivnom naoravom raznijeti gradske zidine. Dok su provodili svoj plan, dječak Juliaanske je vidio što rade i čim su napadači su napadači pobjegli da se ne ozlijede, on se pomokrio po fitilju i spasio grad.

2. Jedan bogati trgovac je izgubio svog malog sina, pa je zamolio druge ljude da mu pomognu u potrazi. Pronašli su ga u obližnjem vrtu kako urinira te je u znak zahvalnosti trgovac dao izraditi fontanu.Događanja:


Flower carpet ( ili tepih od cvijeća) - prvi Flower carpet je postavljen 1971. godine. Tepih uvijek sadrži begonije, jer je Belgija jedan od najvećih izvoznika tog cvijeća. Svake druge godine se traži nova inspiracija za oblik i temu. Sljedeća postava je 2018. godine. Vrijeme održavanja je oko Velike Gospe (15.08.) na Grand Place.

Ako imate kakvih pitanja ili trebate savjet ili pomoć pri pronalasku hotela ili letova javite se! :)


Lijep pozdrav,

tourdejor 
                

Nema komentara:

Objavi komentar